Jaka ma być Bydgoszcz? Spotkanie z Łukaszem Schreiberem

O wizji rozwoju miasta i programie dla Bydgoszczy mówił kandydat na prezydenta Miasta Bydgoszczy Łukasz Schreiber, który był gościem lutowego posiedzenia Zarządu Regionu.

Już niebawem czekają nas wybory samorządowe, a kampania wyborcza nabiera tempa. Dzisiaj członkowie Zarządu Regionu spotkali się z kandydatem na prezydenta Miasta Bydgoszczy Łukaszem Schreiberem, który kandyduje z ramienia koalicji Bydgoska Prawica.

Łukasz Schreiber przedstawił najważniejsze punkty ze swojego programu oraz wizję rozwoju miasta. Podkreślił potrzebę wzmocnienia komunikacji miejskiej, która w ostatnim czasie boryka się z ogromnymi problemami. Jest to ważna kwestia z punktu widzenia „Solidarności”, która od dawna wskazuje bolączki w działalności miejskiej spółki i działa w celu poprawy jakości miejskich przewozów.

Kandydat na prezydenta Bydgoszczy dostrzega również szanse na m.in: poprawę bydgoskiego sportu oraz na organizację dużych wydarzeń w mieście.

Solidarność razem z rolnikami

Po spotkaniu z Łukaszem Schreiberem, przewodniczący bydgoskiej Solidarności Sebastian Gawronek opowiedział o decyzji Komisji Krajowej o wsparciu rolniczych protestów. Od wielu lat Solidarność alarmuje, że skutki unijnej polityki klimatycznej będą zabójcze dla polskiej gospodarki i rozwoju kraju. Szczegóły wsparcia dla rolników poznamy niebawem, po spotkaniu z przewodniczącym NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność”.

Przewodniczący zdał również relację ze spotkania z rolnikami zorganizowanego w ramach Kujawsko-Pomorskiej Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego. W większości strony społeczne zgadzają się z postulatami rolników.