Protest rolników, koleje dużych prędkości oraz Wojewódzka Rada Dialogu Społecznego. Sebastian Gawronek w Radiu PiK

W poniedziałkowym wydaniu audycji „Regionalny Punkt Widzenia” w Radiu Pik gościem był przewodniczący bydgoskiej „Solidarności” Sebastian Gawronek. Mówił o bieżących pracach Kujawsko-Pomorskiej Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego, proteście rolników oraz o pomyśle szybkiej kolei budowanej w ramach CPK.

Oprócz przewodniczącego Gawronka w audycji udział wzięli: Roman Rogalski (Nadwiślański Związek Pracodawców Lewiatan) oraz Sławomir Wittkowicz (Forum Związków Zawodowych).

Cała audycja dostępna tutaj:

Kujawsko-Pomorska Wojewódzka Rada Dialogu Społecznego – plany na 2024 rok

W programie goście dyskutowali o pracach K-P WRDS, jakie są jej główne cele i zadania oraz o planie pracy rady w najbliższych miesiącach. W tym roku pracami Rady przewodzi Sebastian Gawronek.

O głównych zadaniach jakie przyjęła na ten rok K-P WRDS mówił przewodniczący Gawronek – Rada zajmie się tematami z obszaru gospodarki, sprawami pracowniczymi. W kwestii pracowników głęboko zajmiemy się wypracowaniem systemowych rozwiązań w zakresie wynagrodzeń pracowników sfery budżetowej. Pojawią się tematy związane z infrastrukturą drogową, wodną, ale również administracją czy funduszami europejskimi. Zakres jest bardzo szeroki i czeka nas w tym roku bardzo dużo pracy .– podkreślił.

Rada odnosi się również do bieżących problemów i w razie potrzeby wypracowuje rozwiązania dla najbardziej palących kwestii w regionie. Jako przykład goście podali bydgoski Stomil – Mieliśmy spotkanie z Krajową Administracją Skarbową dotyczące rozwiązania problemu importu węży gumowych z Chin niespełniających podstawowych norm. KAS zaoferowała bezpośrednią pomoc – porozumienie między pracodawcą a Krajową Administracją Skarbową w zakresie uszczegółowienia. Obowiązujące normy nie zabezpieczają krajowych producentów. Przy bliskiej współpracy przedsiębiorców z KAS można w pewnym stopniu ten problem rozwiązać – mówił przewodniczący.

Protest rolników

Tematem dyskusji był również rozszerzający się protest rolników – Przy sprowadzaniu zboża z Ukrainy, produkcja dla polskich rolników staje się nieopłacalna. Na poziomie Komisji Europejskiej trzeba bardzo mocno lobbować, przecież to nie tylko problem polskich rolników. Dotyczy on całej Europy – mówił Sebastian Gawronek.

Rolnicy protestują również przeciwko polityce europejskiego zielonego ładu. Oczywiście musimy dbać o środowisko, ale należy robić to w rzetelny i uwzględniający ekonomię sposób. Nie możemy niszczyć rozwijającej się gospodarki, która opiera się o pewne produkty w danych krajach. Rolnictwo jest najlepszym przykładem. Na poziomie europejskim zabrakło rzeczowych konsultacji. Nie mówiono jakie to może przynieść rzeczywiste skutki dla rolnictwa, dla przemysłu czy energetyki. Dobrze, że rolnicy o tym głośno mówią. Za chwilę skutki będą odczuwać wszystkie branże – dodał przewodniczący.

Projekt szybkich kolei w Kujawsko-Pomorskiem do zmiany

Poruszono również kwestię powstania szybkiej kolei planowanej w ramach budowy Centralnego Portu Komunikacyjnego. Przygotowany plan zakłada przebieg szprychy pomijający największe miasta w województwie. O absurdzie tego planu mówił Roman Rogalski – Przebieg zaproponowany przez poprzedni rząd to jakieś kuriozum. Przygotowaliśmy stanowisko w Radzie, abyśmy zastanowili się nad przebiegiem nowej szprychy między CPK a Szczecinem – powiedział Rogalski.

I dodał – Prowadzony jest audyt w sprawie CPK. Specjaliści sprawdzą czy nas stać na to czy nie. Natomiast nikt nie dyskutuje na temat kolei dużych prędkości. […] Budować trzeba bezwzględnie. Stanowisko, które przedstawiamy jest do dyskusji. Nie chcemy rozmawiać na temat tego co zostało zaproponowane, to jest zła propozycja, tylko nad tym jak do tego realnie podejść, żeby te koleje też przynosiły pieniądze, a nie tylko skracały drogę politykom z Warszawy do Gdańska. […] Proponowana przez nas nowa nitka będzie korzystniejsza pod względem logistycznym oraz ekonomicznym – podkreślił prezes Rogalski.