O rządowych obietnicach w Radiu PiK. Sebastian Gawronek w audycji „Regionalny Punkt Widzenia”

W poniedziałkowej audycji „Regionalny Punkt Widzenia” nadawanym w Radiu PiK gościem był przewodniczący Zarządu Regionu Bydgoskiego NSZZ „Solidarność” Sebastian Gawronek. Wraz z pozostałymi ekspertami dyskutowali o głównych założeniach expose wygłoszonym przez premiera Donalda Tuska.

W wygłoszonym expose Donald Tusk zapowiedział m.in realizację programu 100 konkretów na 100 dni, ogłoszonego jeszcze przed wyborami parlamentarnymi. Premier zapowiedział „podwyżkę wynagrodzeń nauczycieli o 30 proc. od pierwszego stycznia 2024 r. i całej sfery budżetowej o 20 proc., drugą w roku waloryzacja rent i emerytur przy inflacji przekraczającej 5 proc. czy wprowadzenie tzw. babciowego w ramach programu Aktywna mama”.

Do tych rządowych obietnic odniósł się Sebastian Gawronek – Pamiętajmy, że od obietnic do ich realizacji często jest daleka droga. Jako „Solidarność” mamy złe doświadczenia jeśli chodzi o realizację obietnic składanych przez część Koalicji Obywatelskiej. W kwestii samego dialogu, my jesteśmy otwarci na rozmowy z każdą opcją polityczną. Dla nas najważniejsze jest dobro pracowników – mówił przewodniczący.

I dodał – Obietnice, które usłyszeliśmy są bardzo ogólnikowe. Cały czas mówimy o podwyżkach w sferze publicznej. Jako związek zawodowy dążymy do zmian systemowych, a nie doraźnego łatania dziur. Mówi się o podwyżkach dla nauczycieli, służby zdrowia czy korpusie służby cywilnej. Podkreślamy jednak, żeby nie zapominać o pracownikach obsługi czy instytucji samorządowych. W naszym województwie zaniedbane są wynagrodzenia w domach pomocy społecznej czy w instytucjach kultury. Znakomicie wykształceni artyści z Filharmonii Pomorskiej zarabiają naprawdę niewiele w stosunku do wymagań i koniczności ciągłego kształcenia. Walczymy o polepszenie ich sytuacji, ale bez rozwiązań systemowych jest to bardzo trudne – podkreślił przewodniczący Gawronek

Goście audycji rozmawiali również o świadczeniach socjalnych. Sam Premier zapewnił, że to co zostało już wprowadzone nie zostanie odebrane. Jednak Sebastian Gawronek podzielił się swoimi obawami – Tak do końca nie jestem optymistą w tej kwestii. Przecież w samej koalicji pojawiają się różne głosy odnośnie świadczeń socjalnych, pojawia się pomysł wprowadzenia progu dochodowego przy świadczeniu 500+ (od stycznia 800+). Pewne zapowiadane rozwiązanie przez członków Koalicji nie są ze sobą zbieżne. Pozostaje pytanie czy są w stanie się porozumieć – dodał przewodniczący Gawronek.

Na koniec audycji Sebastian Gawronek odniósł się do działalności Rady Dialogu Społecznego – Rada musi mieć większe kompetencje. Decyzje przez nią podjęte z automatu powinny zobowiązywać przynajmniej do podjęcia dialogu w danej sprawie. Niestety tak nie jest i często ważne z punktu widzenia interesu mieszkańców inicjatywy pozostają bez echa – zakończył przewodniczący.

Całość audycji „Regionalny Punkt Widzenia” z udziałem Sebastiana Gawronka dostępna jest tutaj: