W dniu 29.03 biuro Zarządu Regionu będzie nieczynne

Marsz Godności coraz bliżej. Spotkanie Prezydium z Przewodniczącymi

O planowanym na 17 listopada Marszu Godności rozmawiali dzisiaj przedstawiciele prezydium Zarządu Regionu Bydgoskiego z przewodniczącymi Organizacji Zakładowych. Ustalono plan i szczegóły wyjazdu do Warszawy. Wszystkie postulaty wysunięte przez „Solidarność” pozostają aktualne.

W sali Martina w Miejskich Zakładach Komunikacyjnych w Bydgoszczy prezydium Zarządu Regionu Bydgoskiego spotkało się przewodniczącymi Organizacji Zakładowych z Regionu. Do manifestacji pozostało już niewiele czasu i dzisiaj dopięto plan i wszelkie szczegóły wyjazdu do Warszawy. Szykuje się liczna delegacja związkowców z naszego Regionu.

Przypomnijmy, że „Solidarność” wysunęła trzy główne postulaty:

Powstrzymania wzrostu cen energii

Rząd wprowadza skomplikowany system wsparcia dla poszczególnych firm, w tym firm energochłonnych, który jest pomocą publiczną i może zostać zakwestionowany przez Komisję Europejską. To oznacza upadłość znaczącej części polskiego przemysłu i utratę nawet miliona miejsc pracy.

„Solidarność” domaga się systemowego rozwiązania, polegającego na ustaleniu maksymalnej ceny energii, jednakowej dla wszystkich i wsparcia wytwórców energii, tak jak planuje to większość krajów Unii Europejskiej.

Podniesienia wynagrodzeń w sferze finansów publicznych

Proponowany przez rząd poziom podwyżek w roku 2023 w zestawieniu z inflacją nie gwarantuje zachowania siły nabywczej wynagrodzeń w szeroko pojętej sferze finansów publicznych. Chodzi tu nie tylko o państwową sferę budżetową, ale również wszystkie obszary finansowane z pieniędzy publicznych, w tym przez samorządy.

„Solidarność” domaga się podwyżek jeszcze w tym roku oraz 20 proc. podwyżki w roku 2023 dla pracowników państwowej sfery budżetowej, oświaty, ochrony zdrowia, cywilnych pracowników sądów, prokuratur, służb mundurowych, wojska, pracowników jednostek samorządowych m.in. pracowników socjalnych, domów pomocy społecznej, administracji samorządowej. Żąda również odmrożenia wskaźnika naliczania zakładowego funduszu świadczeń socjalnych.

Przyjęcia ustawy dotyczącej emerytur stażowych

Sejm od blisko roku mrozi prace nad obywatelskim projektem „Solidarności” „Emerytura za staż”, a prezydencki projekt skierowany w grudniu ub. roku nie miał nawet swojego pierwszego czytania. Rozwiązanie to zakłada możliwość przejścia na emeryturę po wykazaniu okresu ubezpieczeniowego 40 lat przez mężczyzn i 35 lat przez kobiety, bez względu na wiek.

„Solidarność” żąda natychmiastowego odmrożenia prac i dialogu w tej sprawie. To kwestia wiarygodności Zjednoczonej Prawicy, która w 2015 roku zobowiązała się do przyjęcia takich rozwiązań.

Jak wielokrotnie podkreślał przewodniczący Piotr Duda, „Solidarność” jest otwarta na rzeczowy dialog, jednak bez zmiany stanowiska rządu wobec kluczowych postulatów Związku porozumienie nie będzie możliwe.