W dniu 29.03 biuro Zarządu Regionu będzie nieczynne

Ambasador Ukrainy na XXX KZD: „Solidarność ukraińsko-polska może być końcem reżimu Putina”

Polska kojarzona jest na świecie z NSZZ „Solidarność”, ale dziś również z solidarnością wobec Ukrainy; tak jak Solidarność była końcem komunizmu, tak solidarność ukraińsko-polska może być końcem reżimu Putina – powiedział w czwartek na zjeździe Solidarności ambasador Ukrainy Andrij Deszczyca.

„Ta solidarność ukraińsko-polska, tak samo jak Solidarność była końcem reżimu komunistycznego w Europie, może być końcem reżimu Putina i Moskwy i Kremla w naszym regionie” – powiedział w czwartek ambasador Ukrainy w Polsce Andrij Deszczyca, przemawiając na jubileuszowym XXX Krajowym Zjeździe Delegatów NSZZ „Solidarność” w Zakopanem.

Jak podkreślił Deszczyca, w latach 80. NSZZ „Solidarność” była dla Ukraińców „wzorem”. „Nie mieliśmy jeszcze tyle sił w latach 80., ale mieliśmy dobrego sąsiada, na którym się wzorowaliśmy” – powiedział.

„Polska jest kojarzona na całym świecie z Solidarnością. Polska była w latach 80. tym, czym jest dziś Ukraina jak pan prezydent (Duda) powiedział – obliczem wolnego świata” – powiedział.

„Wy zniszczyliście reżim komunistyczny” – stwierdził ambasador i dodał że „Solidarność to był przykład dla całej Europy i całego świata”. „Teraz wasza solidarność z Ukrainą to też wzór dla innych państw, jak mają zachowywać się państwa, kiedy chcą pomagać tym, którzy znajdują się w biedzie” – podkreślił. „Będę cały czas powtarzać, żeby inni brali z was przykład” – zapewnił.

Deszczyca podziękował prezydentowi Andrzejowi Dudzie za niedzielną wizytę i przemówienie wygłoszone w parlamencie Ukraińskim.

„To była historyczna wizyta (…) tę atmosferę było nawet czuć w Warszawie, jaka panowała w parlamencie i na Ukraińskich ulicach” – powiedział ambasador i podziękował za pomoc prezydenta Dudy „na Ukrainie i arenie międzynarodowej”.

Deszczyca podziękowania przekazał także rządowi premiera Mateuszowi Morawieckiemu. „Bo ta pomoc, która płynie na Ukrainę, o której czasem publicznie nie mówimy (…) jest niezbędna do tego, żeby zwyciężyć, bo bez broni nie zwyciężymy” – podkreślił. Ambasador porównał sytuację do tej z czasów Powstania Warszawskiego. „Żądamy amunicji, tak jak żądali Powstańcy (…) i dziękuję rządowi polskiemu za to, że taką amunicję nam przekazuje”.

„Niech żyje solidarność, niech żyje Polska, Sława Ukrainie” – zakończył.

źródło: tysol.pl
foto: M. Żegliński/Tygodnik Solidarność