Dialog w Pałacu Prezydenckim w sprawie systemu wynagradzania nauczycieli

W odpowiedzi na prośbę przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotra Dudy 15 listopada br. prezydent Andrzej Duda rozmawiał w Pałacu Prezydenckim z przedstawicielami rządu i oświatowej Solidarności na temat realizacji porozumienia z 7 kwietnia 2019 r. dotyczącego m.in. zmian w systemie wynagradzania i poprawy warunków pracy nauczycieli.

W spotkaniu stronę rządową reprezentował premier Mateusz Morawiecki, minister edukacji i nauki Przemysław Czarnek oraz wiceminister MEN Dariusz Piontkowski, a stronę związkową szef KK NSZZ „Solidarność” Piotr Duda oraz przewodniczący Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Ryszard Proksa.

Strony zgodnie oceniły, że porozumienie w większości punktów zostało zrealizowane, zwłaszcza odnośnie podwyżek płac nauczycieli. Pozostał punkt VI porozumienia, którego realizacja będzie przedmiotem dalszych rozmów z udziałem przedstawiciela Prezydenta RP – patrona tego dialogu.

Uczestnicząca w spotkaniu sekretarz stanu w Kancelarii Prezydenta RP Bogna Janke poinformowała, że najbliższe spotkanie oświatowej Solidarności i przedstawicieli MEN odbędzie się – zgodnie z rekomendacją pana prezydenta – w Pałacu Prezydenckim już w przyszłym tygodniu.