Państwowa Inspekcja Pracy przyjrzy się współpracy sieci Biedronka z Glovo w niedziele niehandlowe

W ostatnim tygodniu właściciel sieci sklepów “Biedronka” poinformował o możliwości robienia zakupów również w niedziele niehandlowe. Zakupy mają być zamawiane przez internet, ale realizowane ze sklepów stacjonarnych i dostarczane przez kurierów Glovo. Jak informuje portal wiadomoscihandlowe.pl niedzielnym zakupom przyjrzy się Państwowa Inspekcja Pracy.

PIP podejmie działania mające na celu ocenę legalności stosowanych działań przez sieć Biedronka i firmę Glovo

Tomasz Zalewski, p.o. rzecznika prasowego Głównego Inspektoratu Pracy.

Na prośbę portalu wiadomoscihandlowe.pl o dokładny opis procedur kompletowania zamówień i wydawania ich kurierom, Biedronka odesłała do firmy Glovo, która z kolei nie odpowiedziała na przesłane pytania.

Jednak miesiąc wcześniej, gdy współpraca partnerów dopiero raczkowała i jeszcze nie obejmowała niedziel niehandlowych, Glovo przyznało w komunikacie, że to „wyznaczeni pracownicy Biedronki rozpoczynają kompletowanie produktów”

Dyskontowa sieć zapewnia, że wszystko odbywa się zgodnie z prawem i nie dochodzi do łamania zakazu handlu w niedziele.

Komentarz Alfreda Bujary – przewodniczącego Krajowej Sekcji Pracowników Handlu NSZZ Solidarność:

Solidarność handlowa jest zaniepokojona nowymi działaniami zarządu Jeronimo Martins Polska i sieci Biedronka, która wprowadziła możliwość zakupów przez internet w niedziele niehandlowe.

Wprawdzie ustawa o ograniczeniu handlu w niedziele i inne dni daje możliwość funkcjonowania handlu w sklepach internetowych i na platformach internetowych, jednak z naszych informacji wynika, że Biedronka nie posiada sklepów wyłącznie internetowych.

Tarcza antykryzysowa dopuszcza pracę w niedzielę w handlu przy wykonywaniu takich czynności, jak rozładowywanie towaru pierwszej potrzeby, jego przyjmowanie i ekspozycję. Czynności związane z pakowaniem towarów do sprzedaży internetowej nie mieszczą się jednak w tym zakresie. Będziemy uważnie monitorować sytuację. Jeżeli nasze obawy się potwierdzą, podejmiemy odpowiednie działania natury prawnej

Będziemy pytali Państwową Inspekcję Pracy o to, czy w sklepach stacjonarnych w niedziele będą dokonywane czynności związane z sprzedażą internetową, czy niektóre z nich przekształciły się w sklepy internetowe.

źródło: https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/inspekcja-pracy-przyjrzy-sie-niedzielnym-zakupom-w,63680/1